Feb 16, 2006

Saman

hari ni aku nyaris2 disaman oleh polis peronda....hehehhe...sebab nya?....langgar lampu merah...kuang...kuang...kuang.....slps berapa thn ekkk.....klu tak silap...aku dapat lesen awal 1994 dan skang awal 2006....means...lesen aku dah berusia 12 thn dan ini first time aku disaman @ nak disaman.....selama ni....speed trap pun aku tak pernah kena...walaupun aku biasa bawak long distant...masa belajar di utara tanah air dulupun....aku bawak kereta masa 2 sem terkahir dan tak pernah pun aku kena saman...terer tak terer tu...hehehe...

tapi tadi....aku langgar lampu merah dan kebetulan kereta peronda tu follow tak jauh belakang aku....aku dah agak dah...then just bawak slow jer..bila diorg hon....berhenti lah jawab nyer....diorg mintak IC ngan lesen...tp aku bg IC jer..sbb nya?...guna mykad kan...klu diorg mintak lesen gak....memang nak kena lah tu...pastu diorg gi kat kete diorang...buat2 cam nak rekod aku nyer details..tp aku dah agak dah diorg tak saman coz diorg tak tulis kat buku saman tapi atas kertas sekeping....tak atu lah aku kertas ape...lps lbh kurang 5 minit....sorang polis ni dtg bg tau yg dia takkan saman cuma warning sahaja...hehehe...selamat aku....klu tak melayang gak RM bulan ni nak bayar saman....

aku tak kisah lah klu kena saman pun tadi....dah memang salah aku kan.....tapi aku rasa...pada yg dok kat putrajaya ni...mmg perkara biasa langgar lampu merah tu...sebabnya??.....sebab klu dok tunggu pun....macam org bodoh jer....takde kete lainpun dari arah yang berlainan...dok tunggu ape kat situ???......pada org PERBADANAN tu...tolong lah cerdik sket.....klu kawasan yang takde org tu...takyah lah aktifkan lampu tu....just blink kan ajer lampu kuning tu...org akan paham supaya berhati-hati kat kawasan tu.....lagi satu....cubalah cerdik sket...dah lah kedudukan lampu isyarat tu dekat2....cubalah timing betul2...ni baru gerak...jumpa lampu lagi satu...dah merah lagi.....hijau....gerak sket...smpi dpn...merah lagi...tensen wooooo....dah lah minyak mahal.....masa lagi terbuang....elok2 bleh smpi dlm masa 5 minit....lampu bengong punya pasal...dah jadi 10 minit....gi lah buat kajian sket....macam jepun ke...klu tak mampu gi jepun...tgk cara singapore pun dah cukup....pelik betullah aku...pesal lah taknak belajar dari org...klu baik tu...apa salah nya meniru...jepun jadi negara maju pun dgn meniru asalnya dan di tambahbaik...so...re-engineering lah sket....buat perubahan...

kay lah....panjang dah ni.....pada sesapa ade kawan kat PERBADANAN PUTRAJAYA ni...mungkin bleh smpi kan pada mereka kot...;)

3 comments:

cik maz said...

tak teror lagi la tuh tak pernah kena saman...hik hik hik...

Sheila said...

hhehe. nasib baik tak kena saman. agree on blinking the yellow light je kat traffic lights yg takde kete byk tuh. penat nunggu je...

mazlyna said...

angah : teror lah tu...pemandu berhemah.....tak mcm ko...kumpul saman...;)

sheila : u r right...takde member ke kat perbadanan....fwd sket pasal ni....