Nov 25, 2008

sambung menjelajah

pas tengok cultural shows....kitorang makan dulu...isik minyak sebelum jalan lagik...lagi pun hubby dah lapor sangat...not bad masakan nyer...sedap2 belaka....harga pun oklah...tak lah mencekik sangat cam lain2 tmpt pelancongan tu.....

mula2 gi umah ladang orang cina...tp aku tak amek gambar kat sini...takde ape sangat yg menarik...kat sini dia terangkan cara buat lada hitam ngan lada putih dan a few things pasal kebudayaan diorang....

selesai...kami ke rumah melayu plak...sangat cantiklah umah ni...klu ade duit...nak gak aku buat umah kampong camni...klu dapat location tanah yg best...best dapat buat umah traditional ni...;)

sempat gaklah main congkak se round kat sini.....yang best tu....siap ade buaian...sangat seronok nak berehat2 petang....boleh minum kopi bawah umah...;)

rehat lama sket kat sini....sebab....ader orang layan main gasing...hehehhe...kelaka pun ader tgk ramai yg cuba....yg kelaka nyer bukan ape...diorang tu bukan baling kat atas tapak yang disediakan...tapi asik terlajak kena kat tanah...abis berlubang2 tanah kat tempat tu bekas paku gasing tu....

lepas layan gasing...kami patah balik ke arah pondok penan....ader orang lom puas menyumpit lagik..;)


pas dah puas menyumpit kami ke pagoda


last sekali sebelum keluar...kami singgah ke pagoda yg betul2 terletak kat tepi pagar masuk...tak perasan langsung entrance nyer....nasib hubby baca map masa kat umah melayu tu...tengok2 ader yg tercicir...tu yg carik gak...rupanye jln masuk tu terlindung ngan pokok2 bungan yg agak tinggi sampai tutup jambatan kecik tempat nak masuk tu....dari pagoda ni...leh nampak terang dan jelas gunung santubong.....


so...that’s the end of our trip to Sarawak Cultural Village....

rasa berbaloi dengan fee nak masuk sini...cuma nyer...rasa cam tak bape best lah...sebab dia buat rakyat Malaysia yg dr luar Sarawak sama bayaran ngan pelancong luar Malaysia.....diskaun hanya diberi utk org Sarawak jer.....patut nyer as Malaysian...kita pun dapat gak diskaun cam kat Langkawi sana...cuma pelancong dari luar negara sahaja yg di charge harga penuh...rakyat malaysia dapat discounted price....klu nak bg kat org negeri sendiri xtra diskaun tu...ikutlah kan...;)...just my two sence..

1 comment:

rillys said...

bestnya dpt tgk live sume tu ;)