Panduan Menyimpan EBM
* Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
* Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
* Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
* Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
* bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas
dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
* catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
* simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas,
contohnya 2 - 4 oz sahaja setiap bekas
* jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk
membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
* susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih
dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
* jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu
tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
* sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya
lebih stabil dan malar
* jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan
mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk
Sumber: www.momschoice.com.my/blog
1 comment:
woohoo..sgt useful..
Post a Comment