Apr 5, 2010

alergik

si anak dara...kena alergik semalam...

bagai nak luruh jantung mak melihatnyer....:(

huhuhuhu....sedeh dan terkejut sangat....

tiba2 jer muka dah merah....ade bengkak sket kat tepi hidung....bila bangunkan dia...tengok2 kat belakang tengkuk....ade 2 bengkak.....dah mcm saiz telur puyuh....

terus sarung tudung...pi klinik....option 2 jer...takde klinik bukak....emergency hospital putrajaya lah jawab nya....1st klinik gi...tutuplah plak...nasiblah bnyk klinik kat umah...

2nd klinik gi...masuk2 jer...dr trus tanya.....family ada asma?......hmmm...terus dr suh nurse sediakan injection.....dr kata klu lambat boleh buatkan budak takleh bernafas sebab paru2 dah block....huhuhuuh....sangat ngeri mendengarkannya.....

lepas kena enjet...sapu camomil losyen....nampak dah dia lega sket tak tergaru2...cuma pesan dr...klu nampak dia garu cepat2 sapu losyen klu tak nnt...bengkak kat tempat yg dia garu.....

lihatlah rupa si anak dara.......bengkak sampai dah tak kenal...:(....kecik mata tenggelam sebab bengkak...


petang......dah oke sket....dah boleh merayau dari depan sampai ke dapur....dah tak menggaru lagik....cuma nak tunggu reda sume merah2 nya....







PENYEBABNYA?.....anda mahu tahu penyebabnya?....ni dia.....................







































tak caye?...saya pun ragu2......berualang kali saya baca content nyer...tak tau lah ape yg tak kena...

agak nya si kecik ni sama macam abang ngah nyer....nak makan air tangan mama sahaja....

taubat dah rasa....pasni...takyah lah beli ape2 lagi....biarlah masak sendiri jer.....

mujur hubby ada kat umah...klu saya sensorang ngan budak2 jer....tak taulah camner nak handle....

syukur alhamdulillah...sume dah ok mlm tadi...cuma ada sikit2 bekas merah2 plus ada yg luka sket sbb dia garu....klu masa merah lagi tadik...konpem saya EL arini.....


5 comments:

diLa said...

lahai..siannye...moga cpt baek ye baby :D

Nurilhami said...

wehhh...tak penah lak aku dgr alegik sebab biskut ni kannn. hmmm mungkin ada bhn2 yg dia letak dlm tu yg buat alegik. very d sensitip ek anak dara ko ni...sian dia

mazlyna said...

dila,

thanx...sihat dah...mujur mlm tinggal merah2 sket2 jer..

kay,

tu lah cam tak cayer jer...tak tau apa yg ada kat dlm biskut tu yg dia tak serasi....cuak gak.....ni first time jadik...

ibudhani said...

ade telo kot dlm biskut milna tu yg dia x declare...suke2 ati aku je ckp mcm tu..hikhik...cian nye bb awak mama lyn...so far sy bg baby bites n biskut pureen..setakat ni alhamdulillah...

mama lyn...saya sages awak wat la sendiri finger food ni...kt wholesomebb ade kan.. sy penah wat pisang lenyek + oats ...tgk kat blog mamamiya...

mazlyna said...

x tau lah klu ada yg diorang tak declare....tp biasanya camtulah kat mesia ni kan?....

anak dara sorang ni macam abang ngah nyer...nak makan air tangan mama dia jer...;)