May 3, 2010

5S

bukan kat opis jer sebok ngan 5S ni....kat umah pun takde kurang nyer...;)

5S yang wajib buat kat umah?...bilik budak2lah....saya sangat2 jarang kemaskan bilik budak2 ni...loteh makcik....tak larat...tak sampai 5 minit....abis selerak semula.....dah bilik nya kat atas...saya biarkan...masa umah lama....bilik kat bawah....keraplah jugak kemaskan...tetiba ada orang datang kang...pengsan plak....;)

tapi....selalunya...klu atuk datang....ni lah xtvt pertama atuk...kemas bilik budak2....hahahahah..

so...sabtu lepas....w/pun selalunya sabtu tido aderlah sedikit terlajak...tapi disebabkan si anak dara bangun awal.....bagi dia dok ngan abah nya.....dan saya pulak...membuat xtvt mengemas bilik si bujang....

kata buat 5S kan....so.....gambar sebelum dan selepas adalah wajib di ambil sebagai bukti kejadian...;)

gambar kejadian pada pukul 6.15am......sebelum mula kemas....


sangat lega melihatnya......kemas dan licin.....ni pun bbrp kali muzaffar kena suh turun bawah....budak2 ni ade bau jer klu tmpt dah kemas...kat sirulah dia nak mengeram....klu suh kemaskan...macam2 alasan...penatlah...ngantuklah....klu nak paksa gak...pegang rotan dan hadap diorang kemas....;)

adelah dekat2 sejam gak mengemas dan memvakum segala.....sangat lega rasa....;)

5S?.....Simpan, Susup, Sorok, Selit, dan Semak semula....;)



2 comments:

Adlina Husaini said...

hehe..semangat 5S terbawa balik umah eh..

hi, ina blogwalking ke blog awak ni..besa la tengah2 hari ni ngantuk sey..nak draft paper memang tak de idea..

salam kenalan =D

mazlyna said...

hai....

salam kenal...

kat opis malas nak buat.....menyemak jer....mengalahkan tadika plak rasa bila tampal sana tampal sini...

bnyk sgt benda tak perlu yg dibuat.....buang masa dan duit sahaja...susun bagi kemas sume dan label pada perlu sahaja...sudahlah kan?...huhuhu...mengomel plak...