May 4, 2010

strip wash

sabtu lepas......hari membasuh CD.....habis sume saya basuh sekali.....btw....memang sepanjang minngu saya tak mencuci CD pun......sajer kumpul sbb nak basuh sume sekali....

bila dia pee sudah ade bau yg pahit w/pun baru sekali....lagi pun kaler insert yg dah lama tu sudah tidak putih dan amat menyakitkan mata saya....

cara saya buat strip wash?....senang jer.....sbb takde CD2 yang bocor.....so.....1st round saya cuma basuh bagi bilas segala pee.....2nd round basuh baru letak sabun sket.....masa bilasan terakhir......masukkan bbrp titik cuka dan setengah sudu sodium bikarbonat...fungsinya utk menghilangkan bau dan kotoran.....

barulah puas hati sket tgk muatan mesin basuh.....klu basuh sikit2...cam tak sampai hati jer nak membasuhnya......

opppssss...lagi satu cara saya.....saya cuma letak max 8 pants jer dlm setiap laundry bag.....saya ada 4 laundry bag...;)....laundry bag yg bagus?....setakat ni bg sayalah.....yg paling tip top....cosway punya.....harganya cuma 5.90.....dah lama saya guna...klu beli kat kedai runcit yang besar2 tu....harga lbh kurang...tp sekali pakai dah koyak....hancus CD ku tergolek2 dalam mesin basuh bila laundty bag terkoyak masa mencuci....

tips nak carik laundry bag yang bagus....dia ade tempt cover zip tu...so...taklah zip terbukak masa tgh mencuci....lagi satu....carik yg halus jer lobang2 tu....klu yg kasar2 ni....senang jer nak koyak rabak....


sebab saya cuci dah lewat tghari....matahari kat depan pun dah tak berapa garang....jemur separuh kat belakang.....kunun2 nak cepat kering....sekali masa tgh makan kat umah jiran depan umah yang ada jamuan....hujan turun dengan lebatnya.....rasa nak cabut balik jer menyelamatkan CD2 itu....hahahah...

balik2 tgk mmg kena tempias pon....jemur dlm umah lah sudahnya....klu jemur kat depan tadi....taklah kena tempias...;)

balance tak muat kat cabang.....sidai di ampaian di depan....sume insert lama saya cuci sekali....tinggal yg baru2 jer...lagi pun mmg lom perlu pun nak di strip wash kan.....klu abis di basuh kang....camner plak si comel tu nak pakai....pants mmg cepat kering...insert?...tak pasal2 plak kena pi beli disposal diapers.....lama sungguh tak membeli....last beli time preparation nak bersalin dulu jer....sejak si anak dara lahir...abah nyer tak pernah beli disposal diapers lagik......

ps: baki tak berbasuh ada 2 jer masa saya basuh sume2 ni.....campur 1 yang sedang dipakai si anak dara...budget utk mandi ptg and tukar lagi satu sebelum tido....pagi esok nya punya...amek di ampaian lorrrr....


5 comments:

diLa said...

uikss...cosway ade laundry net gak ke? kene carik nih..

mazlyna said...

ade dila...tp sangat susah nak dapat sbb selalu takde stok...sbb tu lah bila jumpa...trus beli bnyk...kunun kot2 lah cepat koyak cam yg selalu beli...sekali tgk....waaaaa....sangat best....tak rosak2 pun lagik....sangat berbaloi2 ngan harga yg murah itu...;)

ammarz-amnaz said...

mamalyn...i like ur entry pasal CD...

dgrnya coola baru dh ada yg bamboo...dh try @ ada rasa nk try x?

selalu mamalyn beli kt ebay tu cmner ek?

kalau ada rasa nk try plus beli kt ebay tu...roger2 ek...ku nak tumpang...bleh?

mazlyna said...

thanx for dropping by...;)

tak rasa plak nak pakai bamboo...huhuu....tak tau lah nape....si anak dara okey jer ngan yg ada skang...

beli kat ebay?.....kena bukak akaun dulu....pastu klu gatal2 tangan....boleh lah bid...;)

ammarz-amnaz said...

hohoho...gitu ek.

hmmm...xpe, saje tanya...kot2 la.
buka akaun tu xde mslh..bab2 bid ni x lepas...hihihi(x gheti omputih kate!)