Aug 30, 2010

Honey Oatmeal

dalam bnyk2 kueh yang dah dibuat....yang ni yang saya paling suka...

sangat sedap okey....cuma nyer saya rasa...raisin tu kena cincang2 bg kecik2 sket....pastu....kena kecikkan saiz klu mau buat kue raya.....sangat ngeri mau makan klu besar2 camtu...;)....saya pun klu gi jln raya...makan kue comel2 jer...takut tak abis klu rasa agak kurang...;)

tapi....klu anak2 suka makan biskut oat...ini adalah sangat sesuai....takyah dah nak beli2...sesuai utk minum pagi dan juga minum petang...:)

satu adunan tu saya dapat lebih kurang dlm 45 bijik....

klu buat kecik2...maybe leh kali 2 kot...;)


sebelum bakar
lepas bakar...;)....ampunkan lah rupa bentuk nyer tu.....first timer..;)


Bahan-bahan ( 20 biji )
• 120g tepung gandum
• 120g oatmeal
• 70g gula halus
• 1 sudu kecil baking powder
• *70g butter - dicairkan
• *40g( 2sb) madu/ gold syrup
• *30ml(2db) air
• raisin, chocochips, gajus secukupnya(optional)

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan-bahan yang bertanda(*).
2. Dalam mangkuk lain masukkan tepung, oatmeal, gula dan baking powder. Kacau biar sekata.
3. Masukkan bahan 1 tadi. Kacau balikkan. Kemudian masukkan raisin atau chocochips. Gaul sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 20 biji. Buat bentuk bulat. Aturkan ke atas oven plate.Sebelum tu alas oven plate dengan oven paper.
5. Letakkan plastik wrap kat atas biskut. Tekan dengan belakang gelas.
6. Bakar dengan suhu 160C selama 20 minit.


2 comments:

Lynn Nasir said...

nampak sgt sedap..kacang..kismis..madu..

mazlyna said...

sangat sedap dan sehat..;)