Jan 19, 2009

traffic light

dah bbrp bulan aku dok ajar muzaffar tentang traffic light (ape ekkk dlm bm?)

merah : berhenti
hijau : jalan
kuning : ready to stop (hahahah...ni pun gara2 aku tak jumpa simple word dlm bm)

hasil nyer...

aku dah ader polis dlm kete...;)

common word dia selalu:

  1. "mama, kenapa tak ready to stop.....kan lampu tu kaler kuning?" ......

hahhaha...amek ko....nak buat camner kan...kadang tu...lampu hijau nyer sekejap
sangat...esp simpang yg nak masuk ke umah tu...paling banyk pun 4 kete boleh
lepas....kena plak yg dok depan sekali tu lemau...2 bijik jer kete leh lepas...so...kadang2
kena jahat sket...;)

2. "mama, lampu merah...nape mama jalan?"



kat putrajaya ni...memang diorang tampal kat traffic light tu "sila belok ke kiri jika tiada
kenderaan"...so.....agak2 selamat tu jalan lah kan...takyah tunggu cam org bodoh padahal
langsung takde kete yang melintas.....

3. "mama, kan lampu merah...kenapa kereta tu jalan?"


ni plak ayat dia bila kete yg ke kiri jalan sebab memang lampu hijau tapi kami kena
berhenti sebab lampu merah.....

so....itu adalah antara ayat2 favourite dia hari2 all the way menghantar dan mengambil dia dari sekolah/nursery....nasiblah tak jauh mana...klu tak.....tak tau lah bape bnyk lagik soalan nyer...

but...oklah tu kan.....sekurang-kurangnyer dia dah tau sket2 pasal undang2 jln raya...;)

1 comment:

Mama Adib said...

ko jangan my adib kalau aku lupa pasang signal melalak lalak..
"mama kenapa tak pasang signal"
"mama kan lampu merah kenapa tak stop"

huh dia tak tau mama dia berkejaran dengan masa