Mar 8, 2010

makanan utk si kecil

sabtu 2 minggu lepas....saya dan keluarga ke nilai 3.....mensoping barang....cik abang saya tinggalkan saya dengan keluarga saya kerana dia perlu bekerja dihujung minggu....

tapi...bukan pasal soping yg saya nak cerita...

ni cerita si anak dara yg tak heran orang makan itu....tiba2 jadik sangat berselera...;)..ni sume gara2 acu nyer menyuapkan dia air mineral masa kami jln2 di pasar tani mega di shah alam tempohari....

so...masa kami gi lunch kat nilai 3 tu...atuknya minum ABC....dia pun sama menelan air liur....huhuhuhu....sangat kasihan melihatnya...

so....hari ahad 2 minggu lepas...saya mula memperkenalkan makanan kepada nya buat kali kedua.....kali pertama dulu...masa umurnya menjejak 6 bulan....bubur nasik...dia reject....jadi kali ni....cuba bagi nestum plak...oklah....abislah 2 sudu.....dan sudah seminggu jugaklah dia makan nestum tu....sehari sekali....

sabtu baru ni....kita try menu baru plak....asik makan nestum kosong pun...bosan kan....so...menu kali ni....bubur nasi yg saya campurkan dengan epal....sangat berselera dia makan....siap bertambah tu....;)...makan tengahari nasi campur epal....makan petang pulak...puree epal sahaja....ya.....harus dibagi makan buah supaya anak itu tidak sembelit...;)

cara saya masak.....bersambung di entry lain lah yer....

gambar sia anak dara makan...takdok.....abah nyer keje...takde sape nak amekkan gambar...yg ada....gambar anak dara yg dah kenyang makan jer....;)




3 comments:

kaklong nuzula said...

Salam mama lyn.. Ya Allah geramnya tgk anak dara awak tu... chubby sungguh... :D. Seronok la yer dah mula makan tu....

Pssttt... nak tanya, beli ke tak CD minky dekat e-bay aritu? Tau tak CD minky kat sini pun dah murah skg, plg murah la 33 tu... Before this mmg 50-95... awk pun survey kan harga dia, tp yg 85 n 95 tu lain sket material (inner n insert dia), mcm AJ minky n yg NCD tu.

Takde la, nak tanya kot awak beli yg dekat ebay aritu.. Just nak tahu apa beza dia.. Yg qqbaby ni inner suede, pocket opening pun bergetah, rasanya sama yg dekat ebay tu... Corak pun sama rasanya...

mazlyna said...

salam kaklong...;)

seronok lah dah boleh try bagi macam2...;)

CD kat e-bay aritu tak jadik beli....adalah 2 3 benda jadik yg buat saya back-off....sy ni klu dah dapat petanda tp buat degil...jap lagi nyesal tak sudah...;)

perbezaan paling nyata?....satu US made....yg murah2 tu pulak china made...paham2 jer lah...china made takde r&d...sebab tu murah...;)

saya pun takleh nak beza kan lagi....nnt klu kawan saya punya dari canada tu dah sampai...saya buatlah satu review n3 sebabnya saya beli gak yg china made tu....huhuhu...saja2 menambah koleksi...comel jer corak2nya...

kaklong nuzula said...

Ooo ada beli gak ker.. hehe.. Nanti bg review ek yg canada mari tu...