Aug 18, 2010

ayam masak lemak cili padi

morning sume...;)

sape balik lambat semalam and "friends" ngan saya kat FB...tentu ternampak status ape saya nak masak semalam....;)

so...arini....saya mau share cara saya masak gulai lemak cili padi yg di ajar oleh mak saya...dan di ajar gak oleh arwah uwan saya belah abah.....klu belah mak......kawasan kuala pilah dan jelebu...masak lemaknyer lain sket.....campur ngan cili boh.....so...resepi kali ni....belah rembau punyer dan kawasan yang sewaktu dengan nyer....

bahan2: ayam, kentang, cili api + kunyit yang dah siap blend/tumbuk, serai yang dah dititik (tumbuk dlm lesung manja2 jer..;) ) dan jgn lupa....garam gak.....letak sume sekali dalam periuk....

pastu jerang atas api.....kasi gaul rata supaya rasa cili masuk rata dalam ayam...klu tak buat camni.....nnt ayam tak rasa cili...sbb tu lah kat kedai selalunyer kuah jer pedas tp kat ayam takde rasa...so.....inilah cara nyer klu mau ayam masuk rasa....;)

jerang sampai keluar air ayam tu dan agak2 nampak daging ayam tu dah masak....

pastu masukkan santan......klu guna santan yang perah ngan tangan sendiri.....asingkan santan awal perah ngan yg ujung2 tu....masuk yang awal perah dulu....dlm 2 ke 3 minit pastu baru masukkan santan ujung2 perah yg agak cair tu......

cam saya semlm....beli santan siap.....so...mmg pati santanlah kan?...so kenalah letak air sket...klu tak pekatlah pulak....klu santan perah sendiri...jgn campur air tau...kang cair plak kuah nyer...tak sedaplah....;)

ohya...untuk 7 ke 8 ketul ayam kecik2 tu....saya guna santan rm1....

pas masuk santan ni...kena jaga2 sket.....kecikkan api bg kuah masak betul....pastu kena kacau selalu supaya tak pecah kuah....agak2 kuah dah pekat cantik tu....boleh lah tutup api yer....

itu jerlah cara saya...senang jer kan?...selamat mencuba...;)

sambil2 saya menumis ayam tu....saya potong sayur kobis panjang...goreng simple2 jer......campur lada hitam ngan chicken ball...

dan memandangkan...6.30 saya dah siap masak.....huhuuhu...agak cepat di situ....saya masuk dapur pun dah 6.10 semalam...;).......so...tambah lagi satu lauk....simple jer...ikan masin bulu ayam.....kasik tambah perasa sket pose2 ni....

so...inilah dia hidangan kami ptg semlm dan sahur tadi jugak, ayam masak lemak cili api, sayur kobis pjg goreng ngan lada hitam, ikan masin dan sedikit ulam2an.....kurma...wajiblah ade kan.....nampak tu botol kicap dah standby?....

masak lemak ni...klu suka makan kuah banjir....letak kicap.....fuhhhh....maveles.....tp kicap manislah.....kicap masin tak menjadik....lg pun...klu agak2 terlebih pedas....letak kicap ni...kuranglah sket pedas nyer.....dari kecik dulu....camtulah....


ohya...lupa lak nak bg tau.....yg menjadikkan saya cepat jer masak semlam.....sebab saya ader ini....

cili api dah siap blend ngan kunyit air tangan mak....huhuhuu...mak mmg selalu buat bnyk2....so...klu dia dtg...mmg dia bwk bekalan ni sedap saya memang sangat jarang menggulai....klu tak pun...balik sban....amek jer sebekas bawak balik klu rasa mau menggulai...:)

so...itu sahaja lah sesi sharing is caring utk hari ni...


12 comments:

purple said...

saya pun dh try.. tp sbb lum ada step by step yg k.lin tunjuk ni ala2 'cap belasah' ler jugak.. so bersahurlah saya dgn masak lomak.. cumanya.. kunyit idup tk do.. maleh nk kuar poie bolie... jd den tabur yolah kunyit serbuk.. len kali ler boli kunyit idup.. =) tenkiu4 de sharing caring resipi (pas ni leh publish buku ler ye- sahring caring recipi-siap nama buku den bagi hehehehee

purple said...

saya pun dh try.. tp sbb lum ada step by step yg k.lin tunjuk ni ala2 'cap belasah' ler jugak.. so bersahurlah saya dgn masak lomak.. cumanya.. kunyit idup tk do.. maleh nk kuar poie bolie... jd den tabur yolah kunyit serbuk.. len kali ler boli kunyit idup.. =) tenkiu4 de sharing caring resipi (pas ni leh publish buku ler ye- sahring caring recipi-siap nama buku den bagi hehehehee

hyazz said...

nak try ler...senang jer nmpk nyer...tq yer

mazlyna said...

noris,

ok jer belasah buh kunyit serbuk...akak pun malas guna kunyit hidup...kang kuning tangan..;)....dah ader yg mak bg...haruslah kunyit idup...baru cantek sket kaler nyer....

hyazz,

silalah.....senang jer....sekejap dah siap...

alyyani said...

masak lemak ayam mmg feveret saya. suka sgt2! nmpk sedap sgt awk masak tuh :)

Yaati Nor said...

oo samo la den..ibu ayah den org rombau..sama cara kito tp saya ada letak..asam keping..

mazlyna said...

alyyani,

masak lemak mmg best...:)

yaati,

mak saya kdg buh gak asam keping tp sya tak letak....huhuhuhu...

ps: silap2 hari bulan....bersedara kita ni...;)

Yaati Nor said...

haah kak..dimana kampung mu di rembau itu?hhehehe

mazlyna said...

yaati,

chengkau, astana raja...awak?

Yaati Nor said...

hehehe..haa xsedara kot..saya kat pekan rembau..belakang masjid..batu hampar kot nama dia..satu lg..sebernag batu hampar..

mazlyna said...

ooo...tau.....atuk sedara...abang uwan saya dok situ....tp dah bbrp thn gak lah meninggal....dulu tiap2 thn raya mesti gi....rumah murah belakang masjid tu...

Yaati Nor said...

saya rs mungkin kita ni ada bau2 durian kot..hehhehe..umah acik saya adik ayah klu belakang masjid tu betul2 masuk lorong kecik tu..hujung skali..dkt2 surau hujung tu..tu tanak pusaka atok..biasa la pompuan dpt..jd acik la tinggal situ..jadi tu jadi umah keluarga la..wlpn dorg buat guna duit dorg..tp kitorng..dok dtg la sana..stsyen besar klu blk kg..