sape balik lambat semalam and "friends" ngan saya kat FB...tentu ternampak status ape saya nak masak semalam....;)
so...arini....saya mau share cara saya masak gulai lemak cili padi yg di ajar oleh mak saya...dan di ajar gak oleh arwah uwan saya belah abah.....klu belah mak......kawasan kuala pilah dan jelebu...masak lemaknyer lain sket.....campur ngan cili boh.....so...resepi kali ni....belah rembau punyer dan kawasan yang sewaktu dengan nyer....
jerang sampai keluar air ayam tu dan agak2 nampak daging ayam tu dah masak....
cam saya semlm....beli santan siap.....so...mmg pati santanlah kan?...so kenalah letak air sket...klu tak pekatlah pulak....klu santan perah sendiri...jgn campur air tau...kang cair plak kuah nyer...tak sedaplah....;)
ohya...untuk 7 ke 8 ketul ayam kecik2 tu....saya guna santan rm1....
pas masuk santan ni...kena jaga2 sket.....kecikkan api bg kuah masak betul....pastu kena kacau selalu supaya tak pecah kuah....agak2 kuah dah pekat cantik tu....boleh lah tutup api yer....
itu jerlah cara saya...senang jer kan?...selamat mencuba...;)
sambil2 saya menumis ayam tu....saya potong sayur kobis panjang...goreng simple2 jer......campur lada hitam ngan chicken ball...
dan memandangkan...6.30 saya dah siap masak.....
masak lemak ni...klu suka makan kuah banjir....letak kicap.....fuhhhh....maveles.....tp kicap manislah.....kicap masin tak menjadik....lg pun...klu agak2 terlebih pedas....letak kicap ni...kuranglah sket pedas nyer.....dari kecik dulu....camtulah....
ohya...lupa lak nak bg tau.....yg menjadikkan saya cepat jer masak semlam.....sebab saya ader ini....
so...itu sahaja lah sesi sharing is caring utk hari ni...
12 comments:
saya pun dh try.. tp sbb lum ada step by step yg k.lin tunjuk ni ala2 'cap belasah' ler jugak.. so bersahurlah saya dgn masak lomak.. cumanya.. kunyit idup tk do.. maleh nk kuar poie bolie... jd den tabur yolah kunyit serbuk.. len kali ler boli kunyit idup.. =) tenkiu4 de sharing caring resipi (pas ni leh publish buku ler ye- sahring caring recipi-siap nama buku den bagi hehehehee
saya pun dh try.. tp sbb lum ada step by step yg k.lin tunjuk ni ala2 'cap belasah' ler jugak.. so bersahurlah saya dgn masak lomak.. cumanya.. kunyit idup tk do.. maleh nk kuar poie bolie... jd den tabur yolah kunyit serbuk.. len kali ler boli kunyit idup.. =) tenkiu4 de sharing caring resipi (pas ni leh publish buku ler ye- sahring caring recipi-siap nama buku den bagi hehehehee
nak try ler...senang jer nmpk nyer...tq yer
noris,
ok jer belasah buh kunyit serbuk...akak pun malas guna kunyit hidup...kang kuning tangan..;)....dah ader yg mak bg...haruslah kunyit idup...baru cantek sket kaler nyer....
hyazz,
silalah.....senang jer....sekejap dah siap...
masak lemak ayam mmg feveret saya. suka sgt2! nmpk sedap sgt awk masak tuh :)
oo samo la den..ibu ayah den org rombau..sama cara kito tp saya ada letak..asam keping..
alyyani,
masak lemak mmg best...:)
yaati,
mak saya kdg buh gak asam keping tp sya tak letak....huhuhuhu...
ps: silap2 hari bulan....bersedara kita ni...;)
haah kak..dimana kampung mu di rembau itu?hhehehe
yaati,
chengkau, astana raja...awak?
hehehe..haa xsedara kot..saya kat pekan rembau..belakang masjid..batu hampar kot nama dia..satu lg..sebernag batu hampar..
ooo...tau.....atuk sedara...abang uwan saya dok situ....tp dah bbrp thn gak lah meninggal....dulu tiap2 thn raya mesti gi....rumah murah belakang masjid tu...
saya rs mungkin kita ni ada bau2 durian kot..hehhehe..umah acik saya adik ayah klu belakang masjid tu betul2 masuk lorong kecik tu..hujung skali..dkt2 surau hujung tu..tu tanak pusaka atok..biasa la pompuan dpt..jd acik la tinggal situ..jadi tu jadi umah keluarga la..wlpn dorg buat guna duit dorg..tp kitorng..dok dtg la sana..stsyen besar klu blk kg..
Post a Comment